Rendezvények

Az 1956-os forradalom 55. évfordulója

Az 1956-os forradalom 55. évfordulója

2022. december 01.

Helyszín:

Idő: 2022. december 01. |

Az 1956-os forradalomra emlékezett az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője. Felszólalásában a képviselő kiemelte, hogy az Uniónak követnie kell a magyar példát és mindent meg kell tennie a szabadságmozgalmak sikere érdekében.

"55 éve annak, hogy a magyar nép fellázadt az elnyomó szovjet uralom ellen. Az 1956-os forradalom mind a mai napig a hősiesség és a szabadság iránti elpusztíthatatlan vágy példája. Az akkori hősök nemcsak saját hazájukért adták vérüket; október 23-a nemcsak magyar, hanem európai ünnep is" – emlékeztetett felszólalásában Gyürk András, a Fidesz EP delegációvezetője.

A képviselő szerint ezen a felemelő évfordulón számba kell venni, hogy az EU vajon megtesz-e mindent a mai szabadságmozgalmak sikere érdekében. A vasfüggöny már leomlott, közvetlen szomszédságunkban azonban milliók küzdenek az önrendelkezés jogáért. Elég csak Belorussziára, vagy az arab tavaszra gondolni.

Gyürk szerint nem engedhetjük, hogy a belső problémák miatt az EU képtelenné váljon a demokratikus mozgalmak megsegítésére. A válság nem eredményezhet közömbösséget. A demokrácia elvi alapján álló szomszédságpolitikára éppen ezért a következő hosszú távú költségvetésben is megfelelő forrásokat kell biztosítani.

"Az 56-os forradalom örök tanulsága ugyanis, hogy a szabadságot sohasem tekinthetjük magától értetődőnek" – zárta felszólalását a néppárti politikus.