Rendezvények

Átütő sikerek nélkül zárult le a ciprusi elnökség

Átütő sikerek nélkül zárult le a ciprusi elnökség

2023. november 28.

Helyszín:

Idő: 2023. november 28. |

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén értékelte a ciprusi elnökség által elért eredményeket. Gyürk András, a Fidesz delegációvezetője felszólalásában hiányolta a válságkezeléssel kapcsolatos előrehaladást és üdvözölte ez energetika területén elért eredményeket.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője szerint nehéz időszakban vette át Ciprus a stafétabotot, és csak részben tudott eleget tenni az elvárásoknak. Kevés előrelépés történt a válságkezelés területén, és sajnálatos, hogy az Unió hétéves költségvetéséről szóló megállapodást sem sikerült tető alá hozni.

A közös energiapolitikával kapcsolatosan azonban jelentős eredményt könyvelhet el a ciprusi elnökség. Az infrastruktúra csomag lezárása valódi mérföldkő az egységes energiapiac létrehozása szempontjából.

Ma ugyanis a megfelelő infrastrukturális összeköttetések hiányában az uniós állampolgárok nem részesülnek az egységes energiapiac nyújtotta előnyökből. "Több tagállam a diverzifikációs törekvések ellenére még mindig egyetlen gázforrástól függ. A közép-kelet európai piacok likviditása továbbra is alacsony, és a volt állami energiavállalatok gyakran komoly piaci erőfölénnyel rendelkeznek. Ezért kulcsfontosságú, hogy az ellátásbiztonságot és a versenyt növelő beruházások megépüljenek" – hangsúlyozta felszólalásában a delegációvezető.

Az infrastruktúra csomagnak köszönhetően az engedélyeztetési folyamatok felgyorsulhatnak, a rendelkezésre álló pénzügyi források pedig leírhatóvá válnak. "Ez lökést adhat a ma még parkolópályán álló beruházásoknak. Ez tehát egyértelmű siker, most a tagállamokon a sor. A következő lépés ugyanis a hatályos uniós szabályozás átültetése a nemzeti jogrendbe, hogy ott kerüljön sor fejlesztésre, ahol arra valóban a legnagyobb szükség van" – zárta hozzászólását a néppárti politikus.