Rendezvények

A nemzeti parlamentek nagyobb bevonására van szükség a válságkezelés során

A nemzeti parlamentek nagyobb bevonására van szükség a válságkezelés során

2022. május 20.

Helyszín:

Idő: 2022. május 20. |

A holnap kezdődő Európai Tanácsülésről rendezett vitát az Európai Parlament mai plenáris ülése. Gyürk András a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezető szerint az uniós szinten meghozott gazdaságpolitikai döntések demokratikus legitimációjának erősítése érdekében a nemzeti parlamentek erőteljesebb bevonására van szükség. Bánki Erik hozzászólásában a magyar kormány által kötött stratégiai megállapodások jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Gyürk András fideszes EP-képviselő rámutatott: "Abban egyetérthetünk, hogy a válságból kivezető út az integráció elmélyítésén keresztül vezet, ugyanakkor a jelenlegi kritikus helyzetben minden eddiginél fontosabb a polgárok bevonása a döntéshozatalba. Meggyőződésünk, hogy a gazdaságpolitikai döntések demokratikus legitimációja csakis a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament erőteljesebb bevonása révén történhet, mivel bármely uniós megállapodás hitelessége és legitimitása, sőt, végrehajthatósága, azok polgárok általi támogatásán múlik". "A legitimációt erősíti az is, ha a közösen kialakított kereteken belül, az egyes tagállamok saját elképzeléseik szerint alakíthatják gazdaságpolitikájukat, és olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek illeszkednek egyedi gazdasági-társadalmi viszonyaikhoz" – hangsúlyozta Gyürk András.

 
Bánki Erik fideszes EP-képviselő írásbeli hozzászólásában a magyar kormány beruházás-élénkítő intézkedéseire hívta fel a figyelmet. "Magyarországon a kormány stratégiai együttműködési megállapodásokat köt a gazdasági teljesítményhez jelentős mértékben hozzájáruló cégcsoportokkal annak érdekében, hogy azok hosszútávon az országban maradjanak. Ezen megállapodások hozzájárulnak Magyarország versenyképességének és a magyar gazdaság teljesítményének növeléséhez" – mutatott rá. A kölcsönös bizalom révén javul a befektetői környezet, új munkahelyek jönnek létre, bővül a hazai kutatás-fejlesztési aktivitás, továbbá széleskörű beszállítói bázis nyílik a magyar kis- és középvállalkozói réteg számára. Az első együttműködési megállapodást 2012. július 20-án írta alá Magyarország miniszterelnöke. Azóta további fél tucat nagyvállalattal kötöttek egyezséget, sőt decemberben további két multinacionális vállalattal állapodik meg a kormány. Ezen dokumentumoknak köszönhetően a közeljövőben több tízmilliárd forintnyi beruházás valósul meg Magyarországon, és több ezer új munkahely jön létre. "Azt gondolom, ez kitűnő példa lehet egész Európában arra, hogyan tarthatjuk meg a nagyvállatokat, sőt hogyan ösztönözhetjük őket további beruházásokra" – fejtette ki Bánki Erik néppárti politikus.