Rendezvények

A közösségi előírások inkább a katasztrófák utáni lépésekre és nem a megelőzésre fektetik a hangsúlyt

A közösségi előírások inkább a katasztrófák utáni lépésekre és nem a megelőzésre fektetik a hangsúlyt

2021. April 23.

Location:

Time: 2021. April 23. |

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője írásos nyilatkozatot nyújtott be az európai olajfeltárással és -kitermeléssel kapcsolatos európai uniós fellépésre vonatkozóan. A képviselő kiemelte, hogy a közösségi előírások hiányosságának tragikus aktualitást ad a Magyarországon bekövetkezett környezeti katasztrófa.

A képviselő nyilatkozatában méltányolta, amint Günther Öttinger biztos igyekezett felmérni, hogy az uniós jogszabályok elejét vehetik-e az amerikai fúrótorony balesetéhez hasonló környezeti katasztrófáknak. "Talán levonhatjuk azt a következtetést, hogy a közösségi előírások inkább a katasztrófák utáni lépésekre, s nem a megelőzésre helyezik a hangsúlyt" – emelte ki írásos nyilatkozatában a politikus.
 
Az említett hiányosságnak tragikus aktualitást ad a múlt héten bekövetkezett súlyos környezeti katasztrófa: átszakadt egy magyarországi timföldgyár tározójának gátja. A rendkívül mérgező vegyi anyagokat tartalmazó iszap elöntötte a környező szántóföldeket és településeket. A halálos áldozatokkal is járó esemény most még beláthatatlan talaj- és vízszennyezést vonhat maga után. Ezt súlyosbítja, hogy a nehézfémek a levegőt is súlyosan szennyezhetik.
 
A politikus nyilatkozatában felhívja a figyelmet, hogy az üzemeltető céget felelősség terheli, ugyanakkor egymaga aligha lesz képes a felbecsülhetetlen károk rendezésére. "A tanulság egyértelmű: egyrészt közösségi szinten is fel kell lépni annak érdekében, hogy szigorúnak tűnő jogszabályokat a nemzeti hatóságok következetesen számon is kérjék. Másodsorban, úgy kell megerősíteni a vonatkozó szabályozást, hogy a vállalatok a hasonló nagyságrendű balesetek esetére is rendelkezzenek megfelelő biztosítással. Mindaddig, amíg nem lépünk előre ezeken a területeken, a felmerülő kárrendezési költségeket a vétlen adófizetők állják" – hangsúlyozta a képviselő.