Rendezvények

A kormány nem megoldani, hanem megúszni akarja a válságot

A kormány nem megoldani, hanem megúszni akarja a válságot

2023. november 30.

Helyszín:

Idő: 2023. november 30. |

Szertefoszlik az egységben végzett magyar európai parlamenti munka, ha a kormány nem tud együttműködni a képviselőkkel - mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője. Gyürk András Inforádiónak adott interjújában kifejtette, a magyar kormány nem megoldani, hanem megúszni akarja a gazdasági válságot.

Eltűnt az a magabiztosság, amely Magyarországot jellemezte az Európai Uniós csatlakozás után – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Fidesz európai parlamenti képviselője, aki szerint az elmúlt években az ország éllovas pozíciója szertefoszlott, és most már a sor végén kullogunk. Ez a kormány, nem pedig az emberek teljesítményének a következménye – tette hozzá.

Gyürk András meggyőződése, hogy Magyarország ennél jóval többre képes. A fideszes politikus hangsúlyozta: ha az európai parlamenti képviselők fontos kérdésekben (energiapolitika, nemzeti ügyek) nem tudnak összejátszani a kormánnyal, akkor szertefoszlik a munka. Éppen ezért abban bízik, hogy 2010 után olyan kormánya lesz Magyarországnak, amellyel sokkal könnyebb lesz az együttműködés, és amellyel be lehet bizonyítani, hogy Magyarország többre képes.

A mostani helyzet reménytelen – mondta Gyürk András, aki szerint a kormány fásult, és beletörődött a jelenlegi helyzetbe: mintha nem megoldani, hanem megúszni akarná az elkövetkező nehéz időszakot. Hangoztatta: ha lesz egy olyan kormány, amely bizonyítani és tenni akar, és van ambíciója, akkor az emberekben is felszabadítja ezt az energiát, és valóban többre leszünk képesek.

A politikus azonban úgy véli: a változás nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni. Most folyamatosan mélyebbre ásunk a bajban, de ha egyszer elindulunk ebből a gödörből kifele, akkor előbbre fogunk jutni – mondta az európai parlamenti képviselő.

Magyarországnak a Nabucco-vezeték kell

Gyürk András szerint Magyarország energiapolitikai szempontból tanácstalannak számít az Európai Unió többi tagállamához képest. Kiszolgáltatottak, felkészületlenek vagyunk, és csak sodródunk, ha a januárihoz hasonló gázkrízis alakul ki – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki kifogásolta, hogy Molnár Csaba miniszter a gázválság első napjaiban még úgy nyilatkozott, a magyar kormánynak nincs teendője, majd az Európai Unió megoldja a problémát.

A Nabucco-projekt kapcsán is a kormánynak több évébe telt, amíg megfogalmazta világos álláspontját és kiállt a projekt mellett – mondta Gyürk András, aki helyesli a Nabucco-gázvezeték támogatását, mert az az útvonal és a forrás tekintetében is több lábon áll, mint a Déli Áramlat.