Rendezvények

A holland miniszterelnök szelektíven vallja a szabadságjogokat

A holland miniszterelnök szelektíven vallja a szabadságjogokat

2021. June 25.

Location:

Time: 2021. June 25. |

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport sajnálattal vette tudomásul, hogy a holland miniszterelnök nem jelent meg az Európai Parlamentben a kelet-európai állampolgárokat gyalázó szélsőséges holland honlapról szóló plenáris vitán. Gyürk András delegációvezető a vitához benyújtott írásbeli nyilatkozatában kijelentette: miközben az európai liberálisok pártpolitikai célból, alapjogokra hivatkozva támadják a néppárti kormányokat, addig a liberális holland miniszterelnök nyíltan együttműködik a honlapot jegyző szélsőséges Szabadságpárttal.

Mélységesen felháborítónak tartjuk, hogy a Szabadságpárt honlapja származási alapon uszítja a holland lakosságot a kelet-európai állampolgárok ellen – jelentette ki Gyürk András. Az ilyen megnyilvánulások és azok hallgatólagos eltűrése gyengíti a tagállamok közötti bizalmat egy olyan időszakban, amikor épp a szolidaritás megerősítésére van szükség.

A Fidesz európai parlamenti delegációvezetője szerint nem lehet a szólásszabadság mögé bújni akkor, amikor más állampolgárok alapvető személyiségi jogait lábbal tapossák. Nem tűrhetjük az emberi méltóság megcsúfolását és a származás szerinti egyenlőség kétségbe vonását. Nem tűrhetjük, hogy nyíltan becsméreljék a kelet-európai polgárokat.

Gyürk András szerint a holland honlap ügyében nem elvont jogelvekről van szó, hanem egy olyan konkrét ügyről, ahol az alapvető jogok a gyakorlatban is sérülnek. A liberális miniszterelnök azonban a széleskörű nemzetközi felszólítások ellenére sem határolódik el a honlaptól. Ez a magatartás az uniós integrációt rombolja és a közös értékekbe vetett hitet gyengíti.