Rendezvények

A Fidesz a regionális egyensúly elvét kéri számon az uniós külügyi főmegbízotton

A Fidesz a regionális egyensúly elvét kéri számon az uniós külügyi főmegbízotton

2022. december 01.

Helyszín:

Idő: 2022. december 01. |

Elfogadhatatlan, hogy az új uniós külügyi szolgálat vezetői kinevezéseinél nem érvényesül a földrajzi egyensúly elve - jelentette ki Gyürk András Strasbourgban, az Európai Parlamentben tett napirend előtti felszólalásában. A Fidesz ezért felszólítja Catherine Ashton külügyi főmegbízottat, hogy biztosítsa a megfelelő arányosságot a régi és az új tagállamok kinevezettjei között.

A Fidesz brüsszeli delegációvezetője emlékeztetett arra, hogy a múlt héten nyilvánosságra hozott névsor alapján a mintegy 30 uniós misszióvezető közül csupán 4 érkezik majd az új tagállamokból. A politikus úgy fogalmazott, hogy a szakmai rátermettség nem nemzeti hovatartozástól függ. A hozzáértés szempontjait és a regionális egyensúly elvét együtt kell érvényesíteni – tette hozzá. 
 
Gyürk András szerint az uniós külügyi szolgálat létrejötte a közös külpolitika egyik kezdeti sikere lehet. Mindaddig azonban, amíg a földrajzi egyensúly elve nem érvényesül, az Európai Parlament jóváhagyása nem tekinthető puszta formalitásnak – zárta felszólalását a képviselő.