Rendezvények

A baloldali pártszolidaritás felülírja a nemzeti érdekek képviseletét

A baloldali pártszolidaritás felülírja a nemzeti érdekek képviseletét

2022. június 29.

Helyszín:

Idő: 2022. június 29. |

Az Európai Parlamentben a romániai helyzet kapcsán rendezett mai vitában a magyar szocialisták ismételten pártpolitikai érdekektől motivált és alaptalan támadást intéztek Magyarország ellen. A Fidesz EP-delegáció felháborítónak tartja, hogy Tabajdi Csaba és Göncz Kinga ahelyett, hogy szót emelt volna román szocialista párttársaik alkotmányellenes ámokfutásával és az erdélyi magyar közösség ellen meghozott diszkriminatív intézkedéseivel szemben, a vitát a magyar kormány rágalmazására használta. A Fidesz EP-delegációja a leghatározottabban visszautasítja a szocialisták vádjait.

A Fidesz EP-delegációja elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar szocialisták a romániai helyzetről szóló vitát a magyar kormány rágalmazására használták fel. A mai vitában Tabajdi Csaba és Göncz Kinga hazugságokkal és csúsztatásokkal teli beszédeikben megpróbálták a román baloldal alkotmányellenes puccskísérletét párhuzamba állítani a demokratikus választásokon kétharmados többséget nyert magyar kormány egyes intézkedéseivel. A Fidesz EP-delegáció, ahogyan azt a Gál Kinga a vitában is megtette, a leghatározottabban visszautasítja ezeket a vádakat.

Elfogadhatatlan, hogy miközben felszólalásaikban Tabajdi Csaba és Göncz Kinga a magyar kormányt támadta, a baloldali román kormány jogsértő és az erdélyi magyar közösséggel szembeni diszkriminatív intézkedéseit – így a Székely Mikó Kollégium ügyét – szóra se méltatták. Míg az erdélyi magyarság teljes körű, példátlan összefogással küzd a kollégium megtartásáért és a jogtalanul elítéltek védelméért, addig Göncz Kinga és Tabajdi Csaba ahelyett, hogy kiálltak volna az erdélyi magyarság jogaiért, a magyar kormányt rágalmazták.

Képmutató és hiteltelen, hogy az a Göncz Kinga javasolja uniós demokrácia monitoring mechanizmus felállítását, aki 2006-ban hazugsággal választásokat nyerő és az ország gazdasági állapotát meghamisító kormánynak a külügyminisztere volt.

A mai vita ismételten igazolja az európai baloldal által alkalmazott kettős mércét. Hiszen, míg Magyarország ellen hónapokon át alaptalan rágalomkampányt folytatott, addig a baloldali európai parlamenti képviselők a mai ülésen a román kormány alkotmányellenes ámokfutását és súlyos jogsértéseit mentegetni próbálták, vagy bagatellizálták.

A Fidesz EP-delegáció sajnálatosnak tartja, hogy az MSZP EP-delegációja ismételten Magyarország lejáratásán dolgozik. A magyar szocialista EP-képviselők mai magatartásukkal újra bebizonyították: saját pártérdekeik és az internacionalista pártszolidaritás felülírja a nemzeti érdekek képviseletét.

 

Háttér: Az Európai Parlament hétfői ülésén Tabajdi Csaba egyperces felszólalásában alaptalan párhuzamot vont a magyarországi és a romániai helyzet között, a mai az Európai Unió jövőjéről szóló vitában pedig ismételten kirohanást intézett a magyar kormány ellen, kiforgatva Orbán Viktor miniszterelnök úr hétfői parlamenti beszédében elhangzottakat.