Rendezvények

A brüsszeli Parlamentárium lecserélte az 1956-os forradalomhoz méltatlan képet

A brüsszeli Parlamentárium lecserélte az 1956-os forradalomhoz méltatlan képet

2024. április 30.

Helyszín:

Idő: 2024. április 30. |

Gyürk András, a Fidesz delegációvezetője üdvözölte, hogy az Európai Parlament látogatóközpontjában, a Parlamentáriumban kicserélték az 1956-os forradalmat illusztráló fotót.

Az Európai Parlament új látogatóközpontja, amely 2011 októberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, több mint 450 000 látogatóra számít évente. A kiállítás két nagyobb fejezetre tagolható. Az első rész képekkel, videókkal mutatja be Európa történelmét a második világháborútól napjainkig. A másik rész interaktív módon lehetőséget nyújt arra, hogy a látogatók megismerkedjenek az EP képviselők munkájával, valamint a jogszabályalkotás folyamatával. Az európai parlamenti képviselők például felvételen köszöntik a látogatókat.

Az Európa történelmét bemutató kiállítási részben Magyarországot két, nem túl előnyös fotóval mutatták be. Az első kép Budapest 1945-ös ostromakor készült. A kép alatti szövegmagyarázatban Magyarországot náci szövetségesként mutatták be, arról szót sem ejtve, hogy a kép készültekor az ország már egy éve német megszállás alatt állt.

Ezt a képet a magyar néppárti delegáció kérésére 2011.december elején kicserélték. A másik kifogásolt fotó az 1956-os forradalom idején készült. De nem a jól ismert, a forradalom tisztaságát és az őszinte örömöt sugárzó fotók közül választottak a kiállítás tervezői, hanem egy jellegtelen, a forradalomra egyébként nem jellemző mozzanatot tartottak bemutatásra érdemesnek. Gyürk András delegációvezető 2011 novemberében ez ügyben levélben fordult Jerzy Buzekhez, az Európai Parlament akkori elnökéhez, és nemrég sor is került a képcserére. Sajnos azért csak most, mert az adminisztrációs és jogdíjakkal kapcsolatos ügyintézés hosszabb időt vett igénybe.

"Végre méltó kép került a korábbi felvétel helyére az 1956-os magyar forradalomról a múlt héten a brüsszeli Parlamentáriumban" – mondta Gyürk András fideszes képviselő, hozzátéve, hogy a bürokrácia részéről nem tapasztalt ellenállást a fotócsere ügyében. A mostani kép a Kossuth téri forradalmárokat, az 1956-os forradalom szelleméhez és örökségéhez méltó módon ábrázolja.