Rendezvények

1848-as megemlékezés Brüsszelben

1848-as megemlékezés Brüsszelben

2023. november 28.

Helyszín:

Idő: 2023. november 28. |

Az Európai Parlament magyar néppárti delegációja és a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság közös megemlékezést tartott Brüsszelben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

A rendezvényen köszöntőt mondott Gyürk András, a magyar néppárti delegáció vezetője. Beszédében Chesterton angol író egy gondolatát idézte „Az alkoholista és az absztinens nem csupán mindketten tévednek, hanem ugyanazt a hibát követik el: drognak tekintik a bort és nem italnak.”

„Nos, valahogy így van ez ma az Európai Unióval is. Vannak, akik azt gondolják az Unió mindenre gyógyír. Nekik az egységesülés nem eszköz, hanem önmagáért való cél. A másik végletet azok képviselik, akik teljesen elutasítják az Uniót. Minden baj és szerencsétlenség forrásaként tekintve arra. Az egyik drogként vágyik rá, a másik drogként utasítja el”- mondta el a magyar néppárti delegációvezető. Majd hozzátette: „Mi, nem esünk túlzásokba. Európát például tudjuk egyszerűen csak szeretni. No nem feltétlen Európa intézményeit, sokkal inkább hagyományait, a bajban is szolidáris közösségeit és soha ki nem húnyó szabadságvágyát. Azt az ideát, amely azóta él, mióta a keresztény Európa megszületett.”

„Szeretjük azt az Európát, amely 1848-ban legszebb arcát mutatta. 1848 tavaszán a polgári szabadság kivívásáért forradalmak söpörtek végig az öreg kontinensen. És amikor már csak a magyar forradalom tartotta magát, Európa jobbik fele a magyar szabadságért szorított. Sokan keltek útra, hogy hazájuktól távol megvédjék Európa ügyét. Mindenki ismeri a lengyel Bem apó, a francia Guyon Richárd, a szerb Damjanich János, a német-osztrák Leiningen Károly nevét. De ne feledkezzünk el a lengyel, az olasz és az osztrák légió névtelen hőseiről sem. A magyar forradalom egyszerre volt hangsúlyosan a magyar nemzet, a magyarok forradalma, és az európai haladó szellemiségű törekvések megtestesülése. Európa akkor és ott pontosan olyan volt, mint amilyennek mi mindig is látni szeretnénk: szabadságszerető, együttműködő és szolidáris” – zárta beszédét Gyürk.

„A magyar történelem egy nemzet küzdelme a szabadságért, 1848 pedig Európa első nagy, valóban közös tavasza” – kezdte beszédét Hende Csaba honvédelmi miniszter. „A szabadság összeköti Európa nemzeteit is, és az Európai Unió azért jött létre, hogy a kölcsönös tisztelet, a közös érdek jegyében közösen váltsuk valóra a szabadságot” – emelte ki a miniszter.

"A szabadságot meg kell élnünk a hétköznapokban. Nem elégségesek a törvények és az intézmények, azokat felelősen, a realitásokat tiszteletben tartva, a közjót szolgálva kell tartalommal megtöltenünk, s ha kell, meg is védenünk" – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

"Ha megtesszük, amit kell a magyar és ezzel az európai szabadság ügyéért, akkor mindenhol jó magyarnak lenni" – jegyezte meg. "Jó magyarnak lenni, ha elkötelezetten dolgozunk közös dolgaink előre viteléért a kölcsönös tisztelet és a közös érdek jegyében, még akkor is, ha konfliktusokat kell felvállalnunk ezért" – tette hozzá. A rendezvényen koncertet adott Ferenczi György és a Rackajam együttes Roby Lakatos hegedűművész közreműködésével.

(MTI, fidesz-eu.hu)