Rendezvények

14. Vallások közötti párbeszéd konferencia

14. Vallások közötti párbeszéd konferencia

2022. október 05.

Helyszín:

Idő: 2022. október 05. |

Az Európai Parlament Néppárti Frakciója szervezésében került megrendezésre 2011. november 10-11-én Esztergomban a 14. Vallások közötti párbeszéd konferencia, melynek fő témája "Az egyházak és vallások szerepe és tevékenysége a Duna térségben" volt. Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője összefoglalójában kiemelte az identitásunk és közösségeink megerősítésének fontosságát.

A tanácskozáson, amelyen magas rangú vallási vezetők, európai parlamenti képviselők és az érintett szakpolitikusok is részt vettek, Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő is felszólalt. Beszédében Szent Márton példáján keresztül – aki igazi európainak számít, hiszen ünnepét szerte Európában ülik – illusztrálta a társadalmi összefogás, a közös felelősség fontosságát. 

A néppárti politikus kiemelte, hogy a gazdasági pénzügyi krízis mélyén értékválság húzódik meg, ezért nem elégséges a problémák felszíni kezelése.  Beszédében rámutatott arra, hogy azok a közösségek kerülnek ki győztesen a válságból, amelyek képesek voltak összefogni és nem lett úrrá rajtuk a reménytelenség és a hitetlenség.

A válság elleni küzdelemben kiemelt fontosságú szerepe van az egyházi közösségeknek, amelyek értékeket közvetítenek. A fideszes politikus kiemelte, hogy szükség van az együttműködés és a rendszeres párbeszédre, hiszen az egyház olyan értékhordozó, amelyet semmilyen jól működő állam nem tud pótolni.